Uzlabotie, mīkstie pončiki, kas nepaliek gumijoti – dalos ar recepti

Virtuļi “Maigie pončiki” — klasiskā recepte ar sīkām detaļām. Gatavojot pēc šīs receptes tie nepaliks gumijoti, kas parasti ir pončiku lielākais izaicinājums

Šie ir tie paši maigie un aromātiskie virtuļi, kas agrāk tika tirgoti bufetēs un kafejnīcās — ar plānu, kraukšķīgu garoziņu un mīkstu, gaisīgu vidu. Tie garšo gan silti, gan auksti, un īpaši lieliski — ar glāzi piena vai tasi kafijas. Precīzas sastāvdaļas atradīsi teksta beigās.

👩‍🍳 Pagatavošana soli pa solim:

1.Rauga aktivizēšana

Nelielā bļodiņā ielej siltu ūdeni (tas nedrīkst būt karsts, citādi raugs “neuzplauks”), pievieno raugu un tējkaroti cukura.
Samaisi un ļauj nostāvēties 3–5 minūtes, līdz virspusē parādās mazas putas. Tas nozīmē, ka raugs ir aktīvs.

2.Mīklas pagatavošana

Milti izsijā caur sietu lielā bļodā, lai tie kļūtu gaisīgāki. Pievieno atlikušo cukuru un sāli, samaisi.

Iemaisi olu un izkausēto margarīnu (vai sviestu). Pievieno aktivizēto raugu ar ūdeni.

Mīci mīklu vismaz 8–10 minūtes — vispirms ar karoti, tad ar rokām, līdz tā kļūst elastīga un pārstāj lipināties pie pirkstiem. Ja mīkla ir pārāk lipīga, pievieno vēl nedaudz miltu, bet uzmanīgi — pārāk daudz miltu padarīs virtuļus cietus.

3.Mīklas raudzēšana

Mīklu pārliec tīrā bļodā, pārklāj ar pārtikas plēvi vai tīru virtuves dvieli.

Novieto siltā, bez caurvēja vietā uz 1,5–2 stundām, līdz mīkla apmēram divkāršojas apjomā.

4.Mīklas sadalīšana un formēšana

Kad mīkla uzrūgusi, to viegli samīca, lai izspiestu lieko gaisu. Uz miltainas virsmas sadala mīklu 24 gabaliņos.

Katru gabaliņu sarullē gludā bumbiņā. Ja vēlies klasiskus “pončikus ar caurumu”, katras bumbiņas vidū ar pirkstu vai mazā formiņu izspied nelielu caurumu.

Uzliek bumbiņas uz dēļa vai paplātes, pārklāj ar dvielīti un atstāj vēl 10–15 minūtes, lai tās atkārtoti uzrūgst un kļūst gaisīgākas.

VIDEO:

 

4.Cepšana

Katliņā vai dziļajā pannā uzkarsē eļļu līdz aptuveni 170–180 °C.


(Ja eļļa ir pārāk karsta, virtuļi ātri apdegs, bet iekšpusē paliks jēli; ja par aukstu – piesūksies ar taukiem.)

Lai pārbaudītu temperatūru, iemērc eļļā koka karotes galu: ja ap to veidojas burbulīši, eļļa ir gatava.

Cep pa dažiem virtuļiem vienlaicīgi, lai tie nepielīp. Cep no abām pusēm līdz skaisti zeltaini brūnai krāsai — tas aizņem 2–3 minūtes uz katru pusi.

Izņem tos ar caurumainu karoti un liec uz papīra dvieļiem, lai notek liekā eļļa.

5.Apkaisīšana un pasniegšana

Kad virtuļi nedaudz atdzisuši, bagātīgi apkaisi tos ar pūdercukuru.
Tos var arī papildināt ar ievārījumu, šokolādes krēmu, vaniļas mērci vai krējuma glazūru.

🍽️ Noderīgi padomi:

-Ja vēlies, lai pončiki būtu vēl mīkstāki, pusi ūdens var aizstāt ar siltu pienu.

-Rauga vietā var izmantot 20 g svaigā rauga — tad to vispirms izšķīdina siltā ūdenī ar cukuru.

-Lai pončiki ilgāk saglabātu svaigumu, pēc atdzesēšanas tos var ievietot noslēgtā traukā vai maisiņā.

-Garšu vari dažādot, mīklai pievienojot tējkaroti vaniļas cukura, sarīvētu citronu miziņu vai šķipsniņu kanēļa.

 

Lasi vēl: Es – vienkārša lauku meitene no Latvijas pārcēlos uz Kanādu, pastāstīšu cik te viss ir ļoti dārgs un kas atšķiras

🧈 Sastāvdaļas (aptuveni 24 gabaliem):

Kviešu milti — 450 g (vēl nedaudz miltu piekaisīšanai)
Cukurs — 60 g
Margarīns vai sviests — 30 g (izkausēts un nedaudz atdzesēts)
Ola — 1 gab.
Sāls — ½ tējkarotes
Sausais raugs — 4 g (aptuveni 1 tējkarote)
Silts ūdens — 200 ml (ne karsts, apmēram 35–37 °C)
Eļļa — cepšanai (aptuveni 500–700 ml, atkarībā no trauka)
Pūdercukurs — apkaisīšanai

💛 Rezultāts:

No norādītā daudzuma sanāk apmēram 24 gabali gaisīgu, zeltaini brūnu pončiku ar maigu aromātu un saldo pūdercukura pārklājumu.
Tie ir gardi gan svaigi, gan nākamajā dienā, īpaši, ja tos nedaudz uzsilda.